Güncelleme Tarihi:
Avrupa Konseyi'nin İletişim Sorumlusu Daniel Holtgen, Twitter hesabından yazdığı mesajında "Türkiye'deki Twitter yasağı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin ifade özgürlüğü tanımına aykırıdır. Avrupa Konseyi, konunun yasal dayanağını incelemekte" ifadelerini kullandı.
TEPKİ YAĞIYOR
Türkiye'de Twitter'ın kapatılmasının ardından ABD ve AB'den açıklama yapıldı. AB Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Komiseri Stefan Füle de Türkçe Tweet atarak tepkisini dile getirdi. Ankara’daki diplomatik misyon temsilcilikleri arasında ilk tepki İngiltere Büyükelçiliği’nden geldi. ABD Büyükelçiliği ise Başkan Obama'nın Haziran ayındaki konuşmasını hatırlatarak yanıt verdi.
Twitter’ın Türkiye’de mahkeme kararıyla kapatılmasının ardından ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğü, akşam saatlerinde konuyla ilgili görüş soran gazetecilere, yasağa tepki gösteren bir açıklama gönderdi. Ay başında Dışişleri Sözcüsü Jen Psaki’nin Türkiye’de sosyal medya sitelerine yasaklar getirilebileceği yönündeki haberlere getirdiği yoruma gönderme yapılan açıklamada şöyle denildi: “Daha önce de dile getirdiğimiz gibi, sosyal medya sitelerinin kapatılabileceği yönündeki her türlü öneri sonrası son derece endişeli olmaya devam ediyoruz. Demokrasiler, kamudaki seslerin çeşitliliği ile güçlenirler. Bağımsız ve özgür bir medya, demokrasinin, açık toplumun esas unsurudur ve resmi şeffaflığı, hesap verebilirliği sağlamada hayatidir.”
DAHA ÖNCE SÖYLEDİLER
ABD Yönetimi, Türkiye’deki sosyal medya sitelerine yönelik olası engellemeler konusundaki kaygılarını ilk olarak iki hafta önce dile getirmişti. Sözcü Psaki, günlük basın toplantısında Başbakan Erdoğan’ın 30 Mart seçimlerinden sonra sosyal medya siteleri YouTube ve Facebook'un kapatılabileceğine ilişkin sözlerini değerlendirerek kaygı duyduklarını belirtmişti. Üst düzey bir yetkili, akşam saatlerinde geçilen kaygı ifadesinin ötesinde ABD Yönetimi’nin yasakla ilgili daha kapsamlı bir açıklama üzerinde çalıştığını da teyit etti.
TEHLİKEYİ TEYİT ETTİ
Öte yandan Washington’daki önde gelen sivil toplum örgütleri de teker teker Türkiye’deki Twitter yasağını kınayan basın bültenleri hazırlamaya başladı. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nden Delpine Halgand, kapsamlı bir açıklama yapmaya hazırlandıklarını belirtirken, “Bu son gelişme, Türkiye’nin özgür basından tehlikeli bir şekilde uzaklaştığını teyit ediyor” dedi.
FÜLE'DEN TÜRKÇE TWEET
AB Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Komiseri Stefan Füle de Türkçe Tweet atarak, "#Türkiye @twitter yasağından derin endişe duyuyoruz.İletişim ve iletişim araçlarını seçme özgürlüğü temel bir AB değeridir" dedi.
Füle daha sonra tam metnini yayımladığı açıklamasının devamında şöyle dedi:
"İfade özgürlüğü her demokratik toplumun temel hakkıdır ve bu hak devlet kurumlarının müdahalesi olmaksızın haber ve fikir alıp verme hakkını içerir. Vatandaşlar iletişim kurmak ve bu hakkı kullanmakta özgür olmalıdır. Bu, pek tabii internet erişimini de içerir.
Tartışma platformunun sağlanması şeffaflık ve hesap verilebilirliği teşvik etmekle birlikte demokrasiyi de pekiştirir; bu tartışma platformunun Türkiye'de dahil her yerde güçlendirilmesi gerekir."
ANKARA'DAN İLK TEPKİ İNGİLTERE'YE AİT
Twitter’ın mahkeme kararı ile yasaklanmasının ardından Ankara’daki diplomatik misyon temsilcilikleri arasında ilk tepki İngiltere Büyükelçiliği’nden geldi. Büyükelçiliğin resmi Twitter adresi üzerinden sabah erken saatlerde açıklama yapıldı. Yayınlanan mesajlarda şu ifadeler yer aldı:
“Birleşik Krallık, Twitter’a Türkiye’den erişimin engellenmesine yönelik her tür adımı endişe verici bulmaktadır. Sosyal medyanın, canlı kamuoyu tartışmalarının yaygınlaştırılmasına yardımcı olarak ve hükümetlerin hesap verilmesini sağlayarak çağdaş demokrasilerde hayati bir rol oynadığına inanıyoruz. Türk hükümetini, yasaklama kararını tekrar gözden geçirmeye davet ediyoruz. Türkiye’nin AB katılımını çok uzun bir süredir desteklemekteyiz. AB, bir aday ülke olarak Türkiye’den ifade özgürlüğü, demokrasi ve hukukun üstünlüğü gibi değerleri yaygınlaştırmasını beklemektedir.”
ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ OBAMA'NIN SÖZLERİNİ HATIRLATTI
ABD'nin Ankara Büyükelçiliği sözcüsü, Twitter'ın kapatılmasıyla ilgili sorulara, ABD Başkanı Barack Obama'nın Haziran 2013'te yaptığı açıklamasındaki sözlerini hatırlatarak yanıt verdi. Büyükelçiliğin Twitter hesabından, Obama'nın şu sözleri paylaşıldı:
"Bizimle aynı fikirde olmayanları dinlemek,gücümüzü nasıl kullandığımız ve onu nasıl sınırlandırmamız gerektiğini açıkça tartışabilmek; hükümetin her zaman bireye hizmet etmek için var olduğunu, ve bunun tersinin mümkün olmayacağını hatırlamak gibi, tüm demokratik hükümetlerde hepimizin karşılaştığı zorlukları kabul etmeliyiz."
'KORKAKÇA'
Avrupa Komisyonu'nun dijital stratejilerinden sorumlu Başkan Yardımcısı Neelie Kroes ise Twitter'dan paylaştığı mesajda, "Türkiye'deki Twitter yasağı yersiz, anlamsız ve korkakçadır. Türk halkı ve uluslararası toplum bunu sansür olarak görecektir" dedi.
IPI: BEYHUDE ÇABA
Viyana merkezli Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Twitter engellemesinin basın özgürlüğü açısından da “derin hayalkırıklığı” yarattığını bildirdi. Açıklamada kararın, yerel seçimlere günler kala, yolsuzluk soruşturmasıyla ilgili iddiaların sosyal medyada paylaşıldığı bir döneme denk gelmesine dikkat çekildi. IPI Basın Özgürlüğü Yöneticisi Barbara Trionfi şöyle dedi:
“Haberleri kontrol etmek için Twitter’ı kapatma çabaları son tahlilde beyhudedir. Ne üzücüdür ki bunlar Türkiye’yi insan hakları ve hukukun üstünlüğünü kucaklayan bir ülke olmaktan uzaklaştırıp otokrasiye yaklaştırmaktadır. Sansürün, diktatörlük lobisi olduğu söylenmiştir. Seçmenlere bilgi sahibi olarak karar alma imkanı sağlanmadıkça demokrasinin ne anlamı olabilir?”